– Støtten betyr utrolig mye for oss

Harstadmester1 og Harstadtekker1 to av bedriftene som i fjor valgte å støtte Childrens Burn & wound care foundation (CBWCF) med et pengebeløp. Det er en støtte Hans Petter Schjelderup er utrolig takknemlig for.

Mange i Harstad kjenner til historien til Hans Petter Schjelderup. I 2005 var han uheldig på jobb og fikk 22.000 volt gjennom kroppen. Han ble fløyet til brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen og senere til Sunnås. Det hele endret livet hans. Til det bedre.

– Jeg vet det er rart å si det, men hadde jeg fått valget om å få mitt gamle liv tilbake eller leve det livet jeg har nå, hadde jeg valgt det slik jeg har det nå. Jeg har det fantastisk. Det er på grunn av det som skjedde med meg at jeg ble kjent med Einar og at vi sammen begynte å engasjere oss for brannskadde barn i Etiopia. Det er ikke noe jeg ville vært foruten, forteller Hans Petter

En ny mulighet

Det var under Festspillene i Nord-Norge i fjor at Childrens Burn & Wound Care Foundation hadde en spinningsykkel-stand på torget i Harstad. Målet var å sykle inn penger til stiftelsen. Og totalt ble 800.000 kroner syklet inn i løpet av 8t 30 minutter med sykling i sentrum. Det var her ar Harstadmester1 og Harstadtekker1 også valgte å donere et pengebeløp til stiftelsen.

– Fra pengebeløpet vi fikk fra dere, har vi hatt tre vellykkede behandlinger av brannskadde barn. Det er tre barn som har fått en ny mulighet i livet, forteller Hans Petter.

En behandling koster rundt 10.000 kroner. Da snakker vi om å få gjennomført nødvendige operasjoner, samt rehabiliteringstiden etter operasjonen.

– I tillegg brukte vi 10.000 kroner som gikk rett drift av rehabilitetsavdelingen, sier

Dette er barna som fikk hjelp etter donasjonen:

Fetene Tesfaye
Fetene fikk en stor og omfattende skoldingsskade i 4-5 årsalderen. Han ble først innlagt på et lokalt sykehus litt nord for Addis Abeba med en 40% fullhudsskade. Han ble etter hvert overflyttet til en annen brannskadeavdeling hvor sårskadene på høyre overarm ble transplantert. På forespørsel ble gutten overført til CBWCF sin avdeling.

– Fetene er en av de tapreste småguttene vi har hatt på avdelingen. Det har siden 2022 vært innlagt 3 ganger. 1.april 2022 ble alle åpne sårskader transplantert. 2.mai 2023 ble et plagsomt arrvev i venstre knehade fjernet kirurgisk og et hudtransplant festet seg fint til åpningen. Februar 2024 ble han innlagt for å fjerne arrforandringer i høyre armhule/overarm.

– Fetene var tapper, klaget aldri. Jeg glemmer aldri det øyeblikket han igjen kunne stå på sine føtter i senga etter første operasjon. Han klamret seg til vinduskarmen og kunne skimte ungdommene som sparket fotball på banen like utenfor sykehuset, forteller Hans Petter.

Nå gjenstår det kun å reparere en håndskade på høyre side og forhåpentligvis blir dette gjort i løpet av september i år.

Milko
12 måneder gamle Milko ble innlagt på avdelingen i fem uker fra 1.november 2023.

– Han hadde en stor skåldeskade dekket hele ryggen samt begge flanker. Dette er en alvorlig stor skade på et 12 mnd gammelt barn. Det var godt å ha erfarne barneleger som styrte væskebehandling og ernæring i forkant av den store operasjonen.

Milko ble hud transplantert i 2 omganger med 10 dager imellom. Alle transplantater grodde fint og Milko kunne utskrives i meget god form.

Mesu

Mesu er en 12 år gammel jente som kom til sykehuset vårt etter å ha pådratt seg 38 % TBSA flammeforbrenningsskade. Hun pådro seg skaden mens hun var hjemme og gjorde lekser ved siden av en tradisjonell oljelampe.

– Mesu ble innlagt på Yekatit 12 sykehus i 2 uker og deretter overført til vårt sykehus for bedre behandling og hudtransplantasjon.

Fortsetter å bli rørt

For Mathias og Håvard Kildal er den jobben som Hans Petter og stiftelsen har gjort gjennom mange år noe som treffer dem rett i hjertet.

– Som far, er det helt forferdelig å se og høre om de brannskadde barna. Det går rett i hjertet. Da er det også enkelt å bry seg og støtte jobben de gjør, forteller Mathias.

I løpet av årene har Hans Petter og stiftelsen hjulpet rundt 2.500 brannskadde barn. Ikke bare driver de med behandling, de driver også med forebyggende arbeid og utdanning av helsepersonell.

– Etter så mange år vi har jobbet med Childrens Burn & Wound Care Foundation, blir jeg fortsatt rørt av at det er så mange som bryr seg. Og så mange som ønsker å støtte jobben vi gjør. Det er bare helt utrolig. Jeg er så utrolig takknemlig, avslutter Hans Petter.