Bygget et unik bærekraftig hjem

Solcellepanel på taket, stikkontakter av gjenvunnet havplast og plassbygde løsninger var noen av ønskene til kunden. Resultatet ble et mer bærekraftig hjem.

– Dette har vært et veldig morsomt prosjekt for oss, forteller prosjektleder Thomas Fredly i Harstadmester1 og Thomas Munkvold daglig leder i HITT elektro, som var elektrikere på boligprosjektet.

Tok sakte men sikkert ny form

Kunden skulle bygge en ny bolig, og tok kontakt med Harstadmester1 for å se på alternativer og diskutere gode løsninger på boligen.

– Vi hadde de første samtalene med kunden på høsten i 2021. I denne perioden var ikke en bærekraftig bolig en stor del av prosjektet. Det kom litt etter hvert. Kunden gjorde en fenomenal jobb selv til å finne bærekraftige løsninger, samtidig som vi også ble utfordret og fikk frie tøyler til å tenke bærekraftige løsninger, sier Fredly.

Når ordet bærekraft blir nevnt, er det fort å tenke gjenbruk og reduksjon av avfall. Og selv om det også gjelder her, handler en bærekraftig bolig om mye mer.

– Eksempelvis er det mer bærekraftig å bygge en bolig av tre enn av betong. Og hos denne kunden har vi bygget boligen i tre. Vi har også hatt en rekke plassbygde elementer. Som at vi bygget trappen mellom 1. og 2. etasje der, i stedet for å bestille en trapp som ble sendt til Harstad. Vi benyttet også kapp til å bygge skap på badet i stedet for å bestille egne skap, sier Fredly og legger til at godt håndverk også var viktig for kunden.

Selger strøm fra solcelletaket

På et av byggemøte presenterte kunden at de hadde hørt om stikkontakter som var produsert av havplast. Å kunne benytte gjenvunnet havplast på denne måten, var noe kunden ønsket inn i boligprosjektet.

Thomas Munkvold, daglig leder i HITT Elektro

– HITT Elektro er en del av elektrikerkjenden Norgeseliten. Da vi la inn bestilling om disse stikkontaktene, fortalte leverandøren at så vidt han kunne se var det ingen andre som hadde bestilt slike kontakter i Nord-Norge. Dermed kan det være at vår kunde var den første i Nord-Norge til å ha stikkontakter produsert av havplast, forteller daglig leder Munkvold.

 

Ifølge Statisk sentralbyrå var gjennomsnittlig strømforbruk for en enebolig i 2022 på 35.400 kWh. I tråd med den bærekraftige tankegangen ønsket også kunden å produsere noe av strømmen selv. Derfor ble et større solcellepanelanlegg installert på taket.

– Det kalles et plusskundeanlegg som produserer elektrisitet til kunden. Størrelsen på dette anlegget gjør at vi kan forvente at det vil produsere rundt 8.700 kWh pr år. Det finnes flere måter å sette opp et slikt anlegg. Men i dette tilfellet valgte kunden at overskuddstrøm ikke lagres på batteribank, men selges direkte til kraftselskapene, forklarer Munkvold.

For å gjøre boligen enda mer bærekraftig er det installert et smarthusanlegg i boligen, som kort fortalt gjør at all elektrisitet i boligen kan styres med en app.  

Bærekraft inn i fremtiden

Både Fredly og Munkvold forteller at bærekraft ikke ligger øverst på lista for de fleste av kundene deres. Men at dette er noe som naturlig vil øke, er de ganske sikker på.

– Vi er fortsatt i startgropen når det kommer til hvordan vi kan finne enda bedre bærekraftige løsninger for boligene våre. Det finnes mange muligheter til å gjøre små og større grep for å få bærekraftige boliger. Enten man bygger nytt eller skal oppgradere helt eller deler av boligen, sier Fredly og forteller at de gjerne tar utfordringene for å finne gode løsninger på kundenes prosjekter.

– I dette prosjektet hadde vi svært godt samarbeid med HITT elektro for å finne de gode løsningene til kunden. De var alltid løsningsorienterte. Sammen endte prosjektet med et bærekraftig hjem og en fornøyd kunde, avslutter Fredly.