Fredag holdt advokat Eirik Birkelund oppfriskningskurs i forbrukerentreprise, utførelsesentreprise og totalentreprise. Kurset var for ledelsen/administrasjonen i Harstadmester1 og Harstadtekker1, men også lærlingene fikk en introduksjon til temaet. – Vi har absolutt fått noen gode tips som vi skal innføre i våre rutiner, forteller Mathias Kildal fornøyd etter kurset.
– Vi må ikke se på et varsel i et prosjekt som en krigserklæring. Det er det ikke. Et varsel er at noen har observert noe som må løses. Med andre ord er varsel rett og slett helt vanlig saksbehandling. Og en nødvendighet for å opprettholde flyt og framdrift i et prosjekt, forteller Eirik Birkelund.
Eirik Birkelund er advokat og partner i advokatfirmaet Sands i Tromsø. Han har særskilt erfaring og kompetanse innenfor bygg- og anlegg. Og bistår mange entreprenører, byggherrer og konsulenter med blant annet kontraktsutforming og løpende kravs- og endringshåndtering. Han holder ofte kurs og er blant annet fast foredragsholder for Standard Online AS.
Viktigheten med god dokumentasjon
Temaet for kurset var blant annet håndtering av varsel, endringer og framdriftsplanen.
– Det er nok noen i bransjen som kanskje tar litt for lett på dokumentasjon underveis i prosjektene. Skulle det oppstå en tvist mellom eksempelvis entreprenør og byggherre, er det kun skriftlig dokumentasjon på hva som er blitt sagt og gjort som vil gjelde. Derfor er det så viktig å være nøye på å melde ifra om det dukker opp noe underveis på byggeplassen, forteller Eirik.
Men det er ikke bare på varslinger det er viktig å følge med på. Minst like viktig er det å dokumentere endringer eller heftelser som kan dukke opp i et prosjekt. Det er viktig å dokumentere hvilke konsekvenser dette har for framdriften av prosjektet.
– Det handle rom å ha gode rutiner. Og at alle ansatte i bedriften vet hvorfor man er strenge på rutinen. Det er for å være føre var – i tilfelle det skulle dukke opp noe som kan gå ut over bedriften på et senere tidspunkt. Er alt dokumentert, er det mindre sjanse for å ende opp i en lei rettsak, forteller Eirik.
– For de fleste av oss i bedriften, er dette noe vi kjenner godt til fra før av. Men å ha en oppfriskning skader aldri. I tillegg hadde vi med oss lærlingene i dag. Det kan være greit at de også skjønner hvorfor vi maser om å levere timelister på prosjekter i tide og hvorfor de skal bruke KS-systemet vårt for å dokumentere det de kommer over, forteller Mathias.
– Å ha gode rutiner og sjekklister i prosjekter er noe vi jobber med hver dag. Men det er alltid mulighet til å bli bedre. Og i dag har vi fått noen gode tips som vi tar med oss for å bli enda bedre. Både internt og opp mot våre samarbeidspartnere, avslutter han.