– God nord-norsk bannskap hjelper ofte på humøret når været er som verst

Etter å ha jobbet som taktekker i 36 år, har Johnny Strand lært seg alle knepene i boka for å holdet motet oppe i all slags vær og vind.

– Jeg følger med på Yr, ja. Og hver morgen kikker jeg i været. Etter mange år har jeg lært meg hvilke værtegn jeg skal se etter. Når arbeidsplassen er på et tak, blir dagen også planlagt ut fra hvordan været er, sier Strand.

Trives til tross for vær og vind

Johnny Strand var ferdig utdannet tømrer i 1987 og startet å jobbe i brorens firma. Allerede året etter, var han og broren på byggmesse, hvor de møtte en mann som snakket varmt om det å være taktekker.

– Vi tenkte at dette var noe vi må sjekke nærmere ut. Og det gjorde vi. Det var takket være mannen på messa at jeg endte opp med å bli taktekker. Men jeg kan heller ikke tenke meg en annen jobb. Jeg trives godt her oppe og kommer ikke ned før helsa protesterer fullstendig, sier han.

I 2021 la broren ned firmaet Montasje Nord og Johnny fikk jobb hos Harstadmester1. Og gikk over til Harstadtekker1 da Harstadmester1 og Harstadtekker1 ble to selskaper. Den alltid så smilende 55 årige taktekkeren forteller at karrieren som taktekker har vært lang og ekstremt innholdsrik.

– Det er heller ikke flust av taktekkere nord for Trondheim. Så jeg har fått sett mye av Norge, fra Geilo i sør til Svalbard i nord, fra ulike små og store tak. Vi har også vært mye i Finnmark. Og nå begynner jeg å bli så gammel i gamet at jeg skal tilbake på prosjekter som jeg hadde i starten av karrieren min, sier han og ler godt.

Er det noe Johnny alltid har med seg på jobb, så er det et smil på lur, latter, godt humør og pågangsmot.

– Det er ikke alltid like gøy å jobbe på tak midtvinters. Jeg husker et år, da regnet det hver dag i september. Når du jobber ute, kan du bli drittlei dårlig vær. Det har hendt at jeg har stått på taket og lirt av meg noe banneord, bare for å få ut frustrasjonen. Det er noe med det. God nord-norsk bannskap hjelper ofte på humøret når været er som verst, sier han.

– Jeg tror ikke noen har sett meg i disse øyeblikkene. Men om det er det, kan se for meg at det er litt av et syn. En mann stående på tak i drittvær og lirer av seg alle banneordene i vokabularet. Det fine er jo at det skal bare en godværsdag til, så er alt glemt, sier han og ler.

En sikker og trygg jobb

Johnny er både på lange prosjekter, men tar også hasteoppdrag. I vintermånedene har det blitt flere hasteoppdrag enn det var før i tiden.

– Før var vinteren mer stabil. Nå har vinteren blitt mye mer variert. På en helg kan det gå fra sprengkulde, til mildvær og vind og rett tilbake til sprengkulda. Da er det bare å være klar for dager med hasteoppdrag på å tette takene før det blir for store skader, sier han.

Fra bakken kan det se skummelt ut å jobbe på tak. For Johnnys del høydeskrekken kurert etter å ha hatt fallskjermhopping som hobby.

– Det var et kick å hoppe fallskjerm. Selv om jeg ikke kjenner på høydeskrekk når jeg jobber på tak, tror jeg nok at vi alle vil kjenne noe høydeskrekk når man står på kanten av et stup. Men å jobbe på tak er en utrolig sikker jobb. Vi har sikkerhetssoner når vi arbeider. Selv om det kan se ut som vi står på kanten, er vi som regel noen meter unna kanten. Vi har morgenmøter hver dag på større prosjekter og stort fokus på risikoanalyser, jevnlige vernerunder og HMS til enhver tid. Det er definitivt mer sikkert nå enn det var før, sier han.

Johnny tok også et kurs for å kunne jobbe offshore. Selv om han aldri gjorde noe mer ut av det enn å ta kurset, har den måten å tenke risiko på blitt noe han tar med seg inn i arbeidshverdagen.

– Vi jobber ut fra en 0-filosofi. Vi tar aldri en sjanse. Jeg har ikke hatt noen hendelser, og har ikke tenkt å begynne med det nå, sier han.

Ønsker seg flere kolleger

I dag er det en god gjeng med seg – både i Harstadtekker1 og Harstadmester1. Johnny håper likevel at det er flere unge som vil løfte blikket og se etter jobb mot taktoppene.

– Her vil være mer enn nok jobb i årene som kommer. Og ikke minst – det er utrolig morsomt å jobbe som taktekker. Ingen tak er like. Det er også mange hensyn som må tas når man jobber som taktekker. Både vær og vind, men også hvilken type tak – og ikke minst de hensyn som må tas for de som er på innsiden av taket. Som når vi jobbet på kulturhustaket – hvor vi måtte ta hensyn til øving og konserter i kulturhuset. Det er utrolig morsomt, sier han.

For å trives som taktekker tror Johnny at det er viktig med noen kritiske egenskaper.

– Man må trives i eget selskap og ha godt humør. For når det kommer dager hvor det snør og regner og været ikke spiller på lag, så må likevel jobben gjøres. Taket må tekkes, sier han og legger til at gode kolleger med like godt humør spiller positivt inn.

– Vi er en skikkelig bra gjeng i Harstadmester1 og Harstadtekker1. Og vi er alltid på utkikk etter fagfolk til laget vårt. Har du ikke fagbrev, men ønsker å bli taktekker har vi også gode løsninger. Dessverre er det ikke klima, energi og miljølinje (KEM) på Stangnes lengre. Men vi kan tilby muligheten å ta fagbrevet gjennom oss. Det er bare å ta kontakt med oss, avslutter Strand.