Utvider bedriften og starter opp Dronemester1

Når gutta i HM1-konsernet til høsten starter opp dronene for fullt, er de den første entreprenøren i byen som har tatt i bruk droner som en aktiv del av arbeidshverdagen. Dronen vil kunne avsløre varmetap på boliger, vannlekkasjer og brukes til generell inspeksjon og oversikt.

– Vi er en gjeng med kanskje over snittet innovative personer. Når vi så de mulighetene en drone med varmesøkende kamera har, slo vi til. Dette passer perfekt inn som en ny tjeneste hos oss, forteller Mathias Kildal, sammen med sine kolleger Vegard Harjo, Håvard Kildal og Thomas Fredly. 

Effektiviserer oppstarten

I mange prosjekter er det fint å få en rask oversikt over utfordringene som kan møte tømrere eller tekkere. Som når en vinterstorm har herjet, vet også taktekkerne at telefonene om vannlekkasjer kommer.

– Med dronen kan vi rykke ut og få en oversikt på omfanget i løpet av minutter. Vi trenger ikke fysisk tilgang til tak eller stillas/lift, slik vi vanligvis kunne ha behov for. Med varmesøkende kamera, vil vi med en gang se hvor det er lekkasje og hvor stor den er. Med vannlekkasjer er det ofte store verdier som kan gå tapt, derfor er det fint at vi har mulighet til å komme ekstra fort i gang med tekkingen, sier Håvard Kildal.

Men det er slett ikke bare i akutte situasjoner dronen vil gjøre nytte for seg. De kan også bruke dronen for å sjekke generell tilstand på taket, om sluker er tette, om det er mose på taket eller om det er skader etter storm. Men det er ikke bare for taktekkerne dronen vil være et nyttig redskap. Den kan også eksempelvis avsløre om og hvor det er energitap i nye eller eldre boliger.

– Det blir stadig strengere krav til hvordan vi kan sørge for at boligene våre ikke har unødig energitap. Men der er også mange grep man kan gjøre for å få en mer energieffektiv bolig eller bygg og det kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne i et slikt prosjekt. Da kan vi bruke dronen med det termiske kameraet og finne ut hvor boligen eller bygget har størst energitap. Vår energirådgiver, Vegard Harjo, vil enkelt bruke bildene og ut fra de komme med konkrete tiltak hvor det er lurt å begynne og hva som bør gjøres for å få et mer energieffektivt bygg. Et energieffektiv bygg holder kostnadene til oppvarming av bygget nede, forteller Mathias.

Klar til take off

Dronemester1 er allerede registrert som firma. Dronen er kjøpt inn. Mathias Kildal og Vergard Harjo er blitt sertifiserte dronepiloter.

– Vi har allerede sertifisert for A1,A3 og A2. Vi har også gjennomført og fått godkjent oppkjøring. Nå er vi sertifisert for å kunne fly drone sikkert også i bysentrum og i nærheten av personer, forklarer Mathias og forteller de allerede nå er åpne for droneoppdrag. 

I startfasen er det Mathias og Vegard som vil være dronepiloter. Men de håper at tjenesten vil bli tatt så godt imot at de kan ansette nye kolleger som vil jobbe som dronepiloter i firmaet.

– Vi er stadig på jakt etter nye kolleger. Enten det er tømrere, taktekkere eller dronepiloter. Når den tid kommer, blir vi å søke etter personer som ønsker å ta sertifisering og jobbe som dronepilot hos oss. Å kjøre drone er jo kjempegøy, og vi håper at dette også kan bidra til at vi får kvinnelige kolleger sammen med oss, sier de to.

Dronen er utstyrt med både vanlig kamera og varmesøkende kamera. Denne typen drone er også vanlig å bruke for å lokalisere savnede personer i SAR-oppdrag. (Search and rescue). Det er god zoom på kameraene og derfor mulighet til å se detaljer fra avstand.

– Dronen vil gi oss mange muligheter og vi tror det er et godt marked for denne type tjenester. Vi har også muligheter for å ta 3D-bilder av eksempelvis et område som vi senere kan bruke for å plotte inn eksempelvis nye boliger inn i bildene gjennom en programvare. Da vil utbyggere og kjøpere kunne få reelle visualiseringer av utbyggingsprosjekter. Med andre ord – det er mange muligheter og vi gleder oss til å komme ordentlig i gang med denne satsninger, avslutter Mathias og Håvard.